Hva er Tingenes Internett (for dumminger)

Mange snakker om Tingenes Internett. Om du ikke er en av dem fordi du ikke forstår det så er du på rett sted. Grunnen til at du ikke forstår det er fordi ett av de største problemene som står overfor Tingenes Internett er å forklare hva Tingenes Internett faktisk er.

Heldigvis har du nå funnet en liten guide som kutter ned på nerdepraten og forklarer konseptet veldig enkelt, så…

Hva er Tingenes Internett?

Det er idéen om at folk kan kommunisere med objekter og fysiske ting rundt seg. Disse tingene kan også kommunisere med hverandre og deretter sende informasjon til smarttelefonene til folk.

 Hvordan er det mulig?

Kort fortalt; med sensorer. Sensorer kan motta informasjon, sende fra seg informasjon og utløse handlinger. Hvis du plasserer en sensor et eller annet sted rundt i huset ditt, eller fester det til et fysisk objekt eller en ting, kan den sende informasjon til telefonen din eller til et annet objekt eller ting.

Jeg tror jeg skjønner. Men hva er en ting? Er jeg en ting?

En ting kan være en dagligdags gjenstand som du finner hjemme eller på kontoret (som en dør, et lys eller et vindu), det kan være et apparat eller en maskin (som en kaffekanne, en vaskemaskin eller en bil), eller det kan til og med være en person eller et kjæledyr.

Når du setter en sensor på noen av disse «tingene» og er i stand til å kommunisere med tingen og slik få informasjon fra den så blir det en «smart» ting.

Hva mener du med å «kommunisere» med ting?

Vel, hvis du setter en sensor på en ting, kan den sende deg tekstmeldinger eller push-varsler som gir deg informasjon om tingen sin egen status. Det kan være tingen sin lokasjon, om tingen er slått på eller av eller om tingen er åpen eller lukket. Du kan bruke smarttelefonen til å sende forskjellige kommandoer tilbake til tingen og fortelle den hva den skal gjøre.

Jeg liker å tekste. Det er lett.

Ja, det er kjempelett.

Hva skal jeg snakke med tingene mine om?

Det er opp til deg. Konseptet med Tingenes Internett er å tilpasse sensorene dine slik at de sender deg varsler når ting som er viktige for deg skjer og for å få dine ting til å automatisk gjøre det du vil at de skal gjøre.

Hvordan tilpasser jeg en sensor? Hvordan får jeg ting til å gjøre det jeg vil at de skal gjøre? Som dette?

Bilde med tilsynelatende komplisert programmering

Nei, med en app. Mest sannsynlig like enkel å bruke som Instagram, om ikke enklere.

Men for å ta noen litt håndfaste eksempler på hvordan det kan fungere:

Du fester en sensor til barnet ditt sin ryggsekk så den kan sende deg et push-varsel eller en SMS når lille Pål kommer hjem fra skolen.

Eller hvis du kobler stuelampen din til et «smart» strømuttak så kan du sjekke om lampen er påskrudd når du er borte og eventuelt skru den av om du ønsker det.

Og hvis du kobler en sensor til inngangsdøren din kan du få døren til å åpne og lukke seg selv om du er på andre siden av kloden.

Du sa at tingene også kan snakke med hverandre, ikke sant? Hva skal de snakke om?

I tillegg til at dine ting er i stand til å sende deg informasjon og utføre handlinger på din kommando, kan de også kommunisere med andre ting og automatisk utføre handlinger basert på hva som skjer rundt dem.

Vi bruker eksempelet med ryggsekken til Pål som sender deg en SMS når han kommer trygt hjem.

Hvis du har et «smart» klimaanlegg kan sensoren som er inne i ryggsekken til Pål fortelle varmepumpen at Pål nettopp har forlatt skolen, og det er på tide å varme opp stua slik at den er behagelig til han kommer hjem.

Hvis du har en «smart» dørlås, kan den samme sensoren som er festet til Pål sin ryggsekk fortelle deg når Pål har kommet trygt hjem samtidig som den forteller døren at han nærmer seg de siste trappetrinnene så døren må låses opp.

Og hvis du har «smarte» lys, kan døren gi beskjed om å skru de på med en gang Pål åpner døren og går inn i den behagelig tempererte stua.

Dette høres veldig viktig ut. Er dette viktig?

Det er det så absolutt. Evnen til å kommunisere med dagligdagse ting rundt oss og få dem til å gjøre ting som gjør livet vårt enklere og bedre er både nytt og spennende. Tingenes internett er fortsatt i en veldig tidlig fase og vi har ikke begynt å se det fulle potensialet for hva det kan gjøre ennå, men det har startet. Disse «smarte» tingene eksisterer i dag og representerer den neste bølgen av teknologisk innovasjon som vil forandre levemåten vår.

Men jeg er fornøyd med hvordan jeg lever nå. Hvorfor trenger jeg dette?

Fordi det er noe som gir deg større kontroll, mer kunnskap og mer fleksibilitet rett i hånden din. Tenk på det på denne måten: For 10 år siden hadde nesten ingen en smarttelefon. For 20 år siden hadde nesten ingen internett. For 30 år siden delte alle familier en telefon som var festet til veggen med en ledning.

Du trodde nok ikke at du trengte en smarttelefon for ti år siden heller. Vil du gi det opp nå?

Nei. Jeg liker å ha en smarttelefon.

Ikke sant.

Hva skal jeg føle om dette?

Hva mener du?

Sensorer snakker med hverandre. Ting som overvåker hjemmet mitt. Skal jeg være nervøs for dette?

Du mener det høres litt påtrengende ut?

Ja

Vel, hvis du hadde spurt de fleste for 30 år siden om de ville hatt en telefon i lommen slik at folk kunne nå dem 24/7, eller hvis du hadde spurt de fleste for 10 år siden om de hadde støttet konseptet med nettsider som lar deg legge inn bilder av deg selv slik at verden kan se på de når som helst uten din tillatelse …

De fleste hadde nok vært veldig nølende.

Og det er fordi alle disse tingene virker påtrengende. Men om du hadde prøvd å ta en persons smarttelefon eller Facebook-konto fra dem i dag hadde de muligens blitt voldelige.

Ikke ta Facebooken min.

Akkurat. Når ny teknologi kommer sammen som er nyttig og gjør livene våre bedre så omfavner folk det. Det er derfor vi ikke rir på hester til jobb lenger. Eller har polio.

Hele konseptet med Tingenes Internett kan virke som en gal og farlig drøm akkurat nå, men det er det ikke. Det er ekte og det skjer mens du leser dette. Når du selv har opplevd hvor deilig det er å få lysene dine til å skjønne når du vil våkne og deretter lyse gradvis lysere for å få deg ut av sengen for så å fortelle kaffemaskinen din å begynne å brygge kaffe slik at den er klar for deg etter dusjen din, så skjønner du hvorfor det er fremtiden. Når du først opplever det vil du aldri gå tilbake.

Jeg er spent. Hva skjer nå?

Les mer om Tingenes Internett. Eventuelt kan du begynne å automatisere selv. Det finnes mange leverandører av løsninger allerede, men jeg har ikke lyst til å anbefale noen. Researchen får du gjøre selv.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments