Hvordan fungerer: Shuntventilen

Shuntventil er en underartikkel av ventiler.

Shuntventil fra Honeywell

Kjært barn har mange navn og det gjelder også denne typen ventiler. Shuntventilen blir også omtalt som blandeventil, treveisventil og fireveisventil. På engelsk er det mest normalt med mixing valve. I denne artikkelen vil jeg konsekvent kalle det for en shuntventil.

Hvordan fungerer shuntventilen

Shuntventilen har som oppgave å blande varmt vann med kaldt vann, slik at man kan få vann med en konstant temperatur ut til forbrukere. Det skal sies at mediumet som blandes  ikke trenger å være vann, men det er mest vanlig.

Figuren under illustrerer enkelt virkemåten til shuntventilen. Det vil komme varmt vann inn på den ene siden av ventilen. Det vil komme kaldt vann til den andre siden på ventilen. Ut den tredje siden kommer det  blandet vann med ønsket temperatur.

 

Illustrasjon av shuntventilens virkemåte

 

Den ønskede temperaturen skal kunne stilles på shuntventilen. Noen shuntventiler er helmekaniske, der ønsket temperatur kan stilles fysisk på ventilen. Da vil et bimetall bøye seg og slik regulere temperaturen ut. Andre typer kan være PWM-styrt (pulsbreddemodulering) via en aktuator.

Varmekilden til vannet kan være en kjele, ei varmepumpe eller en varmtvannstank for å nevne noe. Det kan også være flere varmekilder samtidig.

Figuren under viser et lukket system, men i praksis trenger man ofte tilført nytt kaldt vann. Dette vil da kobles til på siden for kaldt vann. Hvordan dette blir gjort er avhengig av hvordan varmesystemleverandøren har prosjektert løsningen. Om bord båter vil det kalde vannet komme fra en ferskvannsgenerator, men på land kommer det vanligvis fra et vassverk.

Bruksområder for shuntventilen

Det mest opplagte bruksområdet er varmeanlegg og varmesystemer. Dette kan for eksempel være i hus, boligblokker, industri, båter og plattformer.

 

 

Du er kanskje også interessert i:

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments